post

България има шансове да получи дерогация (отлагане на влизането в сила) на по-строгите европейски норми за вредните емисии от големите горивни инсталации. Това заяви министърът на околната среда и водите Нино Димов на кръгла маса в Стара Загора за бъдещето на ТЕЦ-овете.

Той посочи, че страната ни може да се възползва на първо място от това, че директивата допуска централите, които няма да могат да покрият нормата за серни диоксиди да могат да получат дерогация. Освен това топлоцентралите трябва да докажат с ясни разчети, че разходите за изпълнение на по-строгите норми са по-големи от очакваните ползи за околната среда. Трето условие е да се обоснове, че географското положение на централите е такова, че се използват мести въглища. И още – всяка централа трябва да гарантира, че екологичните условия в региона на дейността й няма да бъдат влошени.

Министър Димов предупреди, че за да получим дерогация е необходимо централите да започнат веднага да работят по изпълнение на тези условия. Трябва да знаем, че ако допуснем грешка, няма да получим положителен резултат, категоричен беше министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *