post

В Китай, в Люжоу, провинция Гуанси, се строи един от първите в света „горски градове“. Той е проектиран от Стефано Боери, създател на два вертикални „горски“ небостъргача, пише agro.bg.

Благодарение на изобилието от дървета и растения градът ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсители годишно, и ще произвежда около 900 тона кислород годишно. Очаква се в него да заживеят 30 хиляди души.

Тези доста впечатляващи числа ще се постигнат благодарение на около 1 милион растения от повече от 100 вида. 40 000 дървета ще бъдат засадени във фасадите и на почти всяка възможна повърхност.

Новият „горски“ град ще се свърже със съществуващия Люжоу чрез редица бързи железопътни услуги и електрически автомобили. Предстои в него да бъдат изградени и няколко училища, и две болници.

Стефано Боери казва, че горският град ще е енергийно самозадоволяващ се, ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха, намаляването на средната температура. Ще създаде шумови бариери, което ще позволи на хората да работят и почиват пълноценно и ще подобри биологичното разнообразие на живите видове, генерирайки местообитание за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу.

Проектът, който трябва да бъде завършен до 2020 г., е част от стремежа на Китай да заеме водещи позиции в развиването на „зелен живот“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *