post

България няма да отнеме лиценза на електроразпределителното дружество EVN. Това коментира на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. На компанията обаче е наложена глоба от 1 милион лева за нарушения. Иван Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лева.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние. „Има нарушение от страна на EVN и дружеството е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 милион лева, съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за енергетиката“, обясни Иванов.

“Това е максимално възможно наказание съгласно Закона за енергетика. Комисията не намери достатъчно основания за отнемане на лицензията.”, допълни още той. И сподели, че EVN обжалва пред Административния съд в Пловдив наложената, но глобата е потвърдена.

Глобата от 1 милион лева влиза в държавния бюджет на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *