post

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за обема суров петрол, нужен от ОПЕК през 2017 и 2018 година, съобщава “Блумбърг”, цитирана от infostock.bg.

Петролните пазари се ребалансират, докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ прилагат производствените квоти. Въпреки това резервите остават високи, а обемът от суров петрол, нужен от ОПЕК, е по-малък от очаквания досега, тъй като потреблението в някои развиващи се страни е бил свръхнадценено, отбелязва МАЕ в месечния си доклад.

Цените на петрола са изгубили около 9% от стойността си на борсата в Лондон тази година заради опасения, че ограниченията върху предлагането от ОПЕК и други страни, включително Русия, не са достатъчно агресивни, за да се изчисти глобалният излишък.

Агенцията понижи прогнозите си за нужния обем суров петрол от ОПЕК през тази и следващата година с по около 400 хил. барела на ден. Около 32,6 млн. барела дневно ще бъдат нужни от групата тази година, което е под добива за 32,84 млн. барела от юли.

Има и все повече съмнения, че всички страни по споразумението ще намалят добива си така, както са обещали, коментира МАЕ.

Нивото на изпълнение на ОПЕК е спаднало миналия месец до 75% – най-ниското, откакто споразумението бе сключено през януари. Прилагането от страна на Ирак е само 34%, от Венецуела – 28%, а от ОАЕ – 53%. Спазването на сделката от страните извън ОПЕК е 67%.

Въпреки понижаването на оценките за общото търсене темпът му на растеж тази година е по-силен от смятаното преди, възлизайки на 1,5 млн. барела на ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *