post

Асоциацията на германските индустриалци (BDI) призова властите в Берлин да инвестират огромни суми за намаляване на вредните емисии на парникови газове, предаде БНР като се позовава на публикация в АФП. От организацията предупреждават, че в противен случай страната рискува да пропусне заложените от самата нея цели. Германската политика в областта на климата рискува да се окаже в драстично разминаване между целите и средствата, заяви президентът на BDI Дитер Кемпф, настоявайки за инвестиции за 1,5 трлн. евро до 2050 г., равняващите се на малко над половината от БВП на Германия през изминалата година.

Според изследване на асоциацията тази сума ще позволи на Германия да постигне 80-процентно намаление на емисиите на парникови газове в сравнение с 1990 г., което представлява долната граница на целевия диапазон на властите в Берлин за средата на настоящия век. Мерките за достигане на горната граница на заложения от правителството обхват, или 98-процетно съкращаване на вредните емисии, биха срещнали сериозни ограничения при тяхното изпълнение и реално не могат да бъдат постигнати посредством разходи за по-малко от 2,3 трлн. евро, се посочва в доклада на BDI. Право на бизнес федерацията е да призове за предвидимо планиране в енергийната и политиката за климата, коментира днешния доклад експертът на “Грийнпийс” Андрее Бойлинг. Следващото правителство трябва да представи ясен план как една модерна, незамърсена Германия ще бъде управлявана стъпка по стъпка без въглища, нефт и дори природен газ, допълни той.
Призивите да се направи повече за околната среда се увеличиха на фона на водените от консерваторите на канцлера Ангел Меркел преговори за коалиционно споразумение със социалдемократите на Мартин Шулц. Постигнатите през миналата седмица основни договорки между преговарящите страни включват и целта за намаляване до 2020 г. на вредните емисии с 40% спрямо техните нива през 90-те години на миналия век. АФП напомня, че различията по отношение на политиките, свързани с климата, допринесоха за проваления опит за формиране на т.нар. “коалиция “Ямайка” между десницата на Меркел, пробизнес ориентираните “Свободни демократи” и еколозите от партия “Зелените”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *