post

Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК) планира разработването на механизъм за постоянно сътрудничество със страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива на петрол през 2018 г. Впоследствие той ще бъде обсъден със страните, които не членуват в ОПЕК. Това съобщава в интервю за РИА Новости министърът на петрола на Кувейт Бахит ал-Рашид, пише econ.bg.

Освен това по думите му ОПЕК води преговори и с някои страни от Африка и Азия за присъединяване към споразумението за ограничение на добива. „Водят се преговори с няколко страни от Африка и Азия, които бих предпочел да не съобщавам, за присъединяване към споразумението между ОПЕК и страните извън картела.

През декември енергийният министър на ОАЕ каза, че страните от ОПЕК и извън картела на срещата си през месец юни ще съобщят как ще изглежда стратегията за излизане от сделката.

ОПЕК и страните, които не членуват в петролния картел се договориха в края на юни 2016 г. във Виена за ограничаване на добива на петрол с общо 1,8 млн. барела на ден от нивото от 2016 г. През декември 2017 г. участващите в споразумението държави се разбраха то да бъде продължено до края на настоящата 2018 г. Следващата среща на ОПЕК е на 22 юни 2018 г. във Виена.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *