post

Европа трябва да очаква недостиг на природен газ и скок на цените след по-малко от десетилетие, ако не реши бързо да увеличи вноса от Русия, защото доставки на втечнен газ от САЩ или Катар няма да покрият дефицита. Това предупреждава зам.-ръководителят на “Газпром” Александър Медведев в интервю за “Ройтерс”, пише econ.bg.

Според него компанията има достатъчно гориво и за европейските, и за азиатските си клиенти, но е време Европа да реши дали ще иска повече руски газ, докато потреблението расте, а местното производство намалява.

“Европа абсолютно сбърка в сметките, когато казва, че няма да се нуждае от допълнително газ и че ако възникнe такава нужда, тя може да бъде задоволена от източници извън Русия”, добавя Медведев, който в ръководството отговаря за износа. “Мнозина сериозни анализатори ще ви покажат модели, демонстриращи, че скоро Европа ще се изправи пред недостиг на газ и, което е още по-лошо, бързо покачване на цените.”

“Що се отнася до призивите да се намали зависимостта от руския газ, трябва ли ние в Русия да говорим за прекалена зависимост от парите, идващи от един континент? За зависимост от долара или еврото? Всичко това всъщност означава, че сме взаимно зависими.”

“Ройтерс” припомня, че анализатори казват, че пазарът за втечнен природен газ е преситен и това положение ще се запази още 5-6 години. Търсенето на газ в Европа намалява заради подобрената енергийна ефективност и увеличаване дела на възобновяемите източници, твърдят те.

Предупреждението на Медведв идва в момент, когато високопоставена делегация на “Газпром” обикаля в Северна Америка и Европа за представяне на резултатите си пред инвеститори. То съвпада с ироничното отношение от компанията към вноса на американски втечнен газ, но и съобщения за отказ на банки да кредитират проекти като “Турски поток” и за планове на страни като Полша и Унгария допълнително да намалят зависимостта си от руския газ.

“Можем да доставим на Европа колкото газ е необходимо, макар да навлизаме на новия китайски пазар. Но Европа трябва да вземе решението си сега. Трябва сега да започнат да мислят кой ще покрие допълнителното търсене след 2025 г. За съжаление почти няма енергиен диалог между Русия и ЕС”, допълва Медведев.

Според него дори компанията да изгради навреме “Северен поток 2” и “Турски поток”, това няма да е достатъчно да компенсира растящото търсене и намаляващият добив. “И втечненият газ няма да запълни този дефицит”, допълва Медведев. Той смята, че американските доставки ще са умерени, а Катар ще предпочете големите пратки да отиват за азиатските пазари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *