post

В Баку бе даден официален старт на „Южен газов коридор“ – проектът за пренос на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ до Европа, съобщават азербайджанските медии, пише econ.bg.

В рамките на церемонията президентът на Азербайджан Илхам Алиев пусна първият газ за Турция за газопровода TANAP.

Проектът „Южен газов коридор“ подчертава ролята на Азербайджан като международен газов хъб, отбеляза по време на церемонията генералният секретар на Форума на страните износителки на газ Юрий Сентюрин.

“Успешната нефтогазова политика на Азербайджан е демонстрация на това, че азербайджанският народ може да се възползва от природните си ресурси единствено при условията на независимост“, каза Алев, цитиран от агенция Trend. Той отбеляза, че историята на нефта в света е започнала от Азербайджан. През 1846 г. за пръв път световен мащаб петролът се добива по промишлен метод именно в Азербайджан, в Баку.

Алиев напомни, че срокът на „Договорът на века“, подписан преди 24 години е продължен през миналата година до 2050 г.

„Тоест това само по себе си показва колко големи са запасите от петрол на това находище. „Договорът на века“ вдъхна сила на Азербайджан, внесе оживление в страната. За пръв път Каспийско море се отвори за чуждите компании“, каза още Алиев, като отбеляза, че изпълнението на договора тече успешно, а новата петролна стратегия страната започва да осъществява именно след този договор.

„След 1994 г. вторият голям договор бе подписан за газовото находище „Шах Дениз“. Трябва да отбележа и това, че този договор бе подписан в началото на юни 1996 г. именно в деня на провеждане на изложението „Нефт и газ от Каспийско море“ , където Азербайджан се представи пред света не само като петролна, но и като газова държава. Помня добре и това, че тогава в света газовият фактор нямаше особено значение за енергийната сигурност. Дори разработката на газови залежи не предизвикваше особено голям интерес, тъй като печалбата в сравнение с петролните залежи бе много по-ниска. Затова привличането на инвеститори в този проект не бе така лесно. Днес, при отбелязването на този исторически ден на откриването на „Южен газов коридор“ виждаме колко своевременна е предприетата стъпка. Газовото находище „Шах Дениз“ е основната ресурсна база за „Южен газов коридор“, отбеляза Алиев.

Проектът „Южен газов коридор“ предвижда транспортиране на 10 млрд. куб м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция за Европа. Газа, който ще се пренася по трасето на газопровода до Европа ще се добива в рамките на втори етап от находището „Шах Дениз“ , а в случай на разширение на газопровода ще бъдат включени други източници.

Проектът „Южен газов коридор“ се оценява на сумата от около 40 млрд. долара. Те включват 9,3 млрд. долара за Трансанадолския газопровод (TANAP), 6 млрд. долара за Трансадриатическия газопровод (TAP) и 23,8 млрд. долара за втория етап от разаботката на газовото находище „Шах Дениз“.

Само след няколко дни – на 12 юни предстои откриването в Турция на газопровода TANAP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *