post

Aмериканската “ЕксънМобил” e започнала сондажи за природен газ в сектор 10 на кипърската изключителна икономическа зона, съобщават кипърски и гръцки медии. Както съобщава кипърският вестник “Филелефтерос”, сондажният кораб е отплавал от пристанището Лимасол, придружаван от помощни съдове и военни кораби на САЩ.

Помощник-секретарят в бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент Франсис Фанън, който е на посещение в Кипър, разговаря с министъра на енергетиката Йоргос Лакотрипис и повтори позицията на САЩ за признаване на правото на Република Кипър да развива експлоатацията на природните си ресурси.

Гръцкият печат цитира и анализ на германското издание “Франкфуртер рундшау”, според който с очакваните сондажи започва едно опасно премерване на силите. В статията се припомня, че Турция многократно е критикувала със заплашителен тон плановете на гръцката кипърска страна да експлоатира залежите на енергоносители в изключителната икономическа зона на Кипър и дори през този февруари Анкара принуди сондажен кораб на италианската група “Ени” да се оттегли от района.

Германският вестник свързва проучванията за природен газ с кипърския въпрос и отбелязва, че Турция не признава суверенитета на Кипър и съответно правото му да дава разрешение за сондажи. Анкара няма претенции конкретно към сектор 10 на кипърската икономическа зона, но претендира за други нейни части.

“Франкфуртер рундшау” пише още, че с кипърския въпрос е свързан и отказът на Анкара да подпише международната конвенция по морско право, която регулира експлоатацията на подводните находища, а вместо това заема едностранно позицията, че право на изключителна икономическа зона от 200 морски мили имат само континенталните държави, но не и островните като Кипър. Според това гледище въпросните находища се намират под юрисдикцията на Турция, но същевременно тя се припокрива и с изключителните икономически зони на Израел, Ливан и Египет, с които Кипър планира съвместна експлоатация. По този начин възниква едно ново опасно кризисно огнище в Европа, коментира германското издание.

В статията се отбелязва още, че вместо да използва находищата като инструмент за сближаване с Турция, Никозия чрез енергийния си съюз с Израел и Египет, както и чрез планирания Източносредиземноморски газопровод, засилва изолацията на Турция и в резултат и напрежението в региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *