post

За никой не е тайна, че в света на моторните спортове има редица фактори, които играят ключова роля относно представянето на различните машини. Като започнем от самото тегло на една кола или болид и стигнем до конкретни настройки по окачването и даже типа гуми, които се използват. Освен това обаче има значение и с точно какъв тип гориво се зарежда дадена машина, като всички знаем, че именно горивото е нещото без, което нито един двигател с вътрешно горене не може.

А когато става дума за бързи коли и моторни спортове, то няма как да пропуснем да спонемен Формула 1. С какво гориво обаче се движат болидите във Ф1? Отговор на този въпрос дава много уважавания във Ф1 средите инженер Иван Тенчев, който разкрива, че 99% от използваното гориво (бензин) в болидите е напълно идентично с това, което може да се намери по бензиностанциите. Единствената разлика, която се изразява в само 1% идва от различни добавки, които различните отбори прибавят към горивото, зависещи от конкретната писта.

Тази разлика в състава на добавките, които съставляват 1% от горивото в болидите от Ф1 идва спецификите на определено състезание. В слуачя, един отбор може да предпочете да използва по-тежки или по-леки фракции в горивото, като в зависимост от стратегията на отбора може даже да се използва и по-малко гориво, като цяло. Това означава по-малко натоварване върху спирачната система и гумите, което означава по-голяма скорост и по-добро време в обиколките.

Една евентуално разлика от само няколко килограма пък може да има сериозно отражение върху представянето на един болид по време на самото състезание. Например, едни излишни 10 килограма тегло в един болид могат да го забавят с около три десети от секунда разлика за една обиколка. Повече от ясно, е че в света на Формула 1 всяка десета и стотна от секундата е от изключитлено значение за крайното класиране. Самото представяне и начина по, който се държи един болид на пистата на един болид пък до голяма степен оказва сериозно влияние върху съответните залози за Формула 1 всяка една година.

Колкото и талантлив и добър да е един пилот, той зависи пряко от представянето на неговата машина. В този аспект влизат редица фактори, като двигател, шаси, гуми и разбира се тегло. Различните отбори във Ф1 правят какво ли не в днешно време само и само за да успеят да намалят теглото на своите болиди, без това обаче да се отрази негативно на стабилността и сигурността им. Точно затова и горивото е такъв сериозен фактор, когато става дума за намаляване на общото тегло на един болид.

Именно това изкуствено намаляване на теглото на един болид посредством използване на по-малко гориво е един от редовните трикове на отборите в шампионата на Ф1. Интересно е да се отбележи, че през сезон 2018 петрактния световен шампион Люис Хамилтън намекна за разни “хитринки”, които Ферари, основния конкурент на отбора на Хамилтън – Мерцедес, изполват за да може болидите на скуредията да са по-бързи от останалите.

Но без значение с какви похвати си служат разлините отбори, фактора гориво си остава от изключително значение за тяхното представяне в света на най-бързите болиди на планетата. И макар болидите от Формула 1 да използват много идентично гориво на това, което сме свикнали да виждаме по бензиностанциите, то все пак има някои характеристики, които го правят по-специално и пригодено за нуждите на тези машини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *