post

“Българският опит в работата в минерално-суровинния отрасъл ще се пренесе в Македония”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на рудниците “Злетово” и “Тораница” в Македония. През тази година българската компания “Минстрой” получи право на концесия върху двете мини за олово и цинк. Инвестицията е в размер на 20 млн. евро, ще бъдат разкрити 1000 нови работни места.

“В България Минстрой разработва шест находища – “Върба – Батанци”, “Крушев дол”, “Петровица”, “Мързян”, “Гюдюрска” и “Андроу – Шумачевски”. Заети в тях са повече от 2000 служителя. Сега опитът на експертие от групата на “Минстрой” ще се пренесе и в Македония”, каза министър Петкова. За периода от началото на 2013-та година до средата на 2016-та групата на „Минстрой“ е внесла в България повече 1,5 млн. лева под формата на концесионни плащания.

Тя припомни, че у нас вече една година действа приетата Стратегия за устойчиво развитие на минерално-сутовинната индустрия, която дава насока за развитие на отрасъла и възможност за реализиране на инвестиции.

На церемонията по откриването на обектите в община Пробищип присъстваха министър-председателят на Македония Емил Димитриев, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Дритон Кучи и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *