Заемът за ”Белене” влиза в бюджетна комисия за второ четене

Държавният заем за плащането на оборудването за АЕЦ “Белене” ще бъде обсъден на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В законопроекта не е записана точна сума за помощта, защото все още не е ясно колко точно ще струва на държавата. Ясно е обаче, че парите ще бъдат взети от фискалния резерв.

Сумата, която държавата ни дължи на “Атомстройекспорт”, е над 620 млн. евро, като за част от тях страна ни обжалва решението на арбитражния съд заради допусната техническа грешка. В същото време всеки ден забавяне увеличава сумата заради лихвата.

324 хиляди лева на ден, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

За да се отпусне държавният заем за плащането на оборудването, трябва да има нотификация от Брюксел.

Ако не се плати дългът за “Белене”, Националната електрическа компания (НЕК) може да изпадне в изключително тежка ситуация: Това означава, че ние подлагаме на риск цялата енергийна система и енергийна сигурност на страната, заяви още Петкова.

От БСП настояват проектът “Белене” да бъде осъществен, но управляващите са категорични, че това не може да стане с държавни пари. Ще се търси частен инвеститор.

Според депутати от Реформаторския блок плащането трябва да бъде направено след независима експертиза на оборудването.

Истината за АЕЦ “Белене” трябва да бъде разкрита, преди да се плати оборудването, заяви депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров. Той настоява да бъде потърсена отговорност на хората, отговорни за поръчването на два ядрени реактора без сключен договор:

Арбитражното дело от съда в Париж трябва да бъде предоставено на депутатите преди одобряването на държавния заем за плащането на “Белене”. Освен това то може да се обжалва в по-висша инстанция в Женева, както и пред българския съд, смята депутатът от РБ. Той настоява плащането да бъде обвързано с ясен ангажимент за съдействие при продажбата на оборудването

Свързани

Leave a Comment