Газопровод ще свързва Израел, Кипър и Гърция

Проекти за енергийното свързване на страните от Източното Средиземноморие ще обсъждат утре среща на енергийните министри на Гърция, Кипър и Израел в Атина.

Това съобщават електронните издания на гръцките и кипърски вестници, цитирани от БТА.

Очаква се на срещата да бъдат обсъждани планове за свързване на електрическите мрежи на Кипър с ЕС през Гърция, както и за изграждане на газопровод по дъното на морето от района на Югоизточното Средиземноморие до Гърция и след това до Италия. Става дума за кабела EuroAsia Interconnector и тръбата East Med, включени в списъка на проектите от общ интерес на Европейския съюз.

Крит е включен и в двата проекта, като се предвижда на острова да бъде изграден междинен пункт.

По газопровода ще се транспортира до 16 млрд. куб. м синьо гориво годишно от находищата в Източното Средиземноморие до Италия през Гърция. Тръбата по морското дъно ще бъде с дължина 200 км и ще тръгва от басейна Левант и ще стига до Кипър. Оттам ще бъде изграден 700-километров газопровод по дъното на морето до Крит, 400-километрова тръба от Крит до Пелопонес и 600-километрова тръба по сушата от континенталната част на Гърция до връзката с газопровода Посейдон в района на Теспротия.

Плановете включват още и електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция. За целта ще бъде изградена подстанция на остров Крит, а оттам по дъното на морето ще бъде положен кабел, който ще стига до областта Атика.

Изданията информират още, че утрешната среща е продължение на срещата на лидерите на трите страни, състояла се през януари в Никозия, на която Алексис Ципрас, Никос Анастасиадис и Бенямин Нетаняху се договориха да дадат тласък на плановете за свързане на енергийните мрежи с цел засилване на енергийната сигурност на трите държави и на целия регион.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова води разговори с кипърския си колега за доставка на газ от Кипър. Той може да бъде доставян, или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис.

Свързани

Leave a Comment