Ще търсим инвеститор за строежа на АЕЦ “Белене”

Макар и досега да няма категорична позиция на кабинета по съдбата на АЕЦ “Белене”, след като НЕК бе осъдена да плати 620 млн. евро без лихвите за поръчаното и изработено оборудване, днес се разбира, че явно това е нагласата.

Продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене” няма да е изгодна за България. След като бъде платено оборудването за двата реактора, ще се търси частен инвеститор, който да реализира проекта. Това съобщава пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР.

“Една такава препродажба, тя е възможна, но цената, на която биха се препродали тези реактори, не отговаря на нашите очаквания и не би покрила съществен размер от арбитражното решение, щетата, която ние на практика трябва да платим. Така че този вариант на този етап не стои на дневен ред”, допълва министърът.

От отговора й не се разбира какво ще е решението, ако не се намери частен инвеститор, и дали държавата би участвала в проекта.

Междувременно бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене проекта на правителството, с който на НЕК ще бъде предоставена помощ от бюджета, с която да плати сумата, за която бе осъдена България от арбитражния съд в Женева. Без лихвите, които вече отдавна текат, тя е 620 млн. евро.

При гласуването не е прието предложението на депутатите от БСП в проекта да се запише конкретна сума – 1.2 млрд. лв., и срок 15 г. за връщането й. Румен Гечев мотивира предложението с това, че в противен случай се подписвал празен чек. “Чекът не е празен, чекът е ясен и всеки с елементарни познания по аритметика може да сметне сумата”, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от агенция “Фокус”. Тя посочи, че и главницата, и лихвата са определени от арбитражния съд.

По време на заседанието министърът на енергетиката съобщи, че през 2012 г. български експерти няколко пъти са ходили на място да видят как върви изграждането на единия реактор и даже са го приели за готов. За втория не е имало подобна процедура, тъй като е започнала арбитражната процедура в Женева. Вече обаче е поискана проверка на модулите и на втория реактор и от “Росатом” е съобщено на енергийното министерство, че ще бъде определена такава дата.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че решението на арбитражния съд ще бъде на разположение на депутатите, но под условието за конфиденциалност.

Свързани

Leave a Comment