Ветро-турбина може да захранва Япония за 50 години напред

Един японски инженер е изобретил първата в света вятърна турбина, задвижвана от ураганни ветрове – генератор на електроенергия, предназначен да впрегне енергията на тропическите циклони.
Инженер Ацуши Шимизу казва, че един масив от такива генератори може да осигури електрозахранването на Япония за 50 години напред – само от един тайфун. Като се има предвид, че цели шест такива бури засегнаха страната през тази година, то изглежда не говорим за много, много потенциална енергия.
„Япония всъщност има много повече вятърна енергия, отколкото слънчева – просто е слабо утилизирана,“ каза Шимизу. Според него, Япония може да стане суперсила във вятърната енергетика.
Вятърните турбини внос от Европа не са подходящи за специфичния климат в Япония, убеден е инженерът. Тези ветрогенератори лесно се повреждат от ураганите. Самият Шимизу има друго виждане за ветрогенераторите при местния климат. Затова е създал компания за зелена енергия на име Challenergy през 2013 г.
Изработените от него турбини са по-различни. Макар че технологията все още не била „изправена“ пред реален тайфун, генераторите са проектирани да се справят с непредвидими и много бурни типове ветрове. Така е благодарение на тяхната „многопосочна“ ос и регулируемите скорости на витлата, което гарантира, че системата няма как да се върти извън контрол.
Ключов за изобретението е принципът на ефекта на Магнус – начина, по който въздушните течения се завихрят около нещата, които се въртят, и едновременното прилагане на натиск върху тях.
В този случай това позволява на витлата около турбината да генерират движение. В същото време централният носещ прът може да затегне, за да забави или спре витлата, независимо от външните сили.

Свързани

Leave a Comment