Виена се oтоплява и от вафли

Известният производител на вафли Manner от вчера пусна излишната топлина от процеса на печене в част от топлопреносната мрежа на Виена. Около 600 домакинства и фирми ще имат достъп до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода. Отпадъчната топлина от този процес пък ще се обръща в климатична енергия за охлаждане на сладкарските цехове, съобщиха от бюрото за международни връзки на Община Виена, цитирани от БНР.

Сътрудничеството между общинската топлофикация и фабриката на Manner в квартал “Херналс” на австрийската столица е отличен пример за иновативни енергийни решения. То ще бъде от полза за хората и околната среда – освен всичко друго “вафленото” отопление намалява с 1000 тона годишно емисията на въглероден двуокис. Това съответства на емисиите от 240 еднофамилни къщи.

Общата инвестиция на Manner в модернизацията на фабриката във Виена е 40 млн. евро. Площите нарастват с една трета, производството на вафли се увеличава, а оползотворяването на енергията става по-ефективно. В самия производствен комплекс благодарение на екологичната топлоенергия миналата година са изпуснати 34 тона въглероден двуокис по-малко.

Свързани

Leave a Comment