„Газпром“ предлага на ЕС споразумение по разследването за монопол

  • Руската държавна газова компания „Газпром“ смята да изпрати окончателното си предложение до Европейската комисия (ЕК) за сключване на споразумение по разследването за антиконкурентно поведение, започнало преди близо пет години, съобщава Natural Gas World. Съобщението идва, след като вчера стана ясно, че ЕК ще позволи на „Газпром“ да използва до 80 на сто от капацитета на газопровода „Опал“.

    Що се отнася до разследването, полската държавна газова компания PGNiG е заплашила, че ще съди и ЕС и германския регулатор по газовите мрежи, защото не са прилагали законодателството правилно. Според PGNiG ЕС е трябвало да накаже „Газпром“ за „нарушаване на конкурентното законодателство в областта на газовия пазар в Централна и Източна Европа“.

    В свое кратко изявление „Газпром“ е съобщил, че предложението за споразумение ще бъде изпратено в звеното по конкуренция на ЕС. По-рано еврокомисарят по конкуренцията Маргарете Вестагер и вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев преговаряха в Бряксел.

Свързани

Leave a Comment