Реакторите за “Белене” могат да отидат за нов блок в “Козлодуй”

Премиерът Бойко Борисов има и втори вариант за използване на ненужните реактори за спрения проект АЕЦ “Белене” – освен да се търси частен инвеститор да построи централата, може реакторите да се пренасочат и за изграждане на седми блок в АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи министър-председателят в Пловдив.
“Правителството или ще намери инвеститор за АЕЦ “Белене”, или ще намери вариант да направи 7-ми реактор в АЕЦ “Козлодуй”. Това трябва да се случи, за да не се налага с парите, които сме дали, да правим музей на ядрени реактори, където те да бъдат излагани, защото са ги започнали още от 1986 г.”, каза премиерът, цитиран от Фокус.
Според него обаче “всичко е наред, след като България се е договорила с Русия да отпаднат лихвите” след решението на международния арбитраж от лятото, с което НЕК бе осъдена да плати на “Атомстройекспорт” 620 млн. евро, а след направената корекция на грешките – 601,6 млн. евро.
Миналата седмица стана ясно, че руската компания ще се откаже от дължимите лихви за забавянето на плащането, ако получи пълният размер на дълга си до 15 декември 2016 г. В знак на добра воля НЕК е плати 5 млн. евро, които бяха приспаднати от общата дължима сума на главницата.
В Пловдив Борисов се похвали, че правителството му е успяло да удължи живота на двата реактора на АЕЦ “Козлодуй” с по 30 години.

Свързани

Leave a Comment