Турция откри 158 електроцентрали за един ден

Общо 158 електроцентрали за общо $5 милиарда бяха открити от турския президент Реджеп Ердоган на официална церемония в Анкара, писа в. “Хюрриет”.

На откриването държавният глава подчерта значението на ядрената енергетика, възобновяемите източници и запасите от въглища за енергийния сектор в Турция.

„Докато използваме възобновяемите си ресурси и въглищните си запаси ефективно, ние ще можем да отваряме нови хоризонти пред страната си, като намалим сегашния си дефицит на енергия“, каза той.

Ердоган добави, че Турция през последните години прави бързи стъпки към разработването на хидроелектрически централи и ядрени реактори.

Президентът посочи, че планираната АЕЦ „Аккую“ в Южна Турция трябва да започне работа до 2023 г.

Проектът се строи с руска технология и беше временно замразен след влошаването на двустранните отношения заради свалянето на руския щурмовак Су-24 преди година. В момента работата по него продължава.

Инсталираните мощности на откритите съоръжения са 5620 мегавата. Газовите централи получават лъвския пай с капацитет от 1716 MW. Следват въглищните централи с мощности от 1400 MW.

В края на миналата година Турция разполагаше с мощности от 73 146 мегавата. С новите централи страната има общо 78 000 мегавата.

Свързани

Leave a Comment