ЕСО инвестира 10 млн. лв. в сугурността на българската електропреносната мрежа

“Електроенергийният системен оператор” инвестира близо 10 млн. лв. в сигурността на електропреносната мрежа на България”. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на реконструираната подстанция “Добруджа”. На церемонията присъстваха и зам.-министърът на енергетиката Николай Николов и изпълнителният директор на ЕСО ЕАД г-н Иван Йотов. По думите на министър Петкова през последните две години ЕСО ЕАД е получил одобрение за отпускане на 120 млн. лв. от Европейската комисия за изграждане на нови съоръжения и реконструкция на съществуващата мрежа. “Уверена съм, че с реализацията на проекти, финансирани от ЕК, българските битови и индустриални потребители ще ползват сигурни електроенергийни услуги, каза още министър Петкова.

С инвестираните 10 млн. лева в подстанция “Добруджа” са подменени командните и релейни табла, изградени са нови фундаменти и метални конструкции за монтаж на съоръжения, заземителна и мълниезащитна инсталация и вътрешни пътища. Съоръжението е основен захранващ източник за потребителите на електроенергия в североизточната част на страната и най-вече за района на Добрич и Варна. Модернизацията й ще гарантира сигурността и за потребителите в Шумен, Разград и Силистра.

Подстанцията е от системно значение с 3 нива високо напрежение: 400kV, 220kV и 110kV. Към нея са присъединени: 3 електропровода 400kV (от които един междусистемен електропровод към подстанция “Рахман” – Румъния); 5 електропровода 220kV; 12 електропровода 110kV; 2 автотрансформатора 400/110kV и 2 автотрансформатора 220/110kV.

отпечатай тази страница

Свързани

Leave a Comment