Китайски компании планират да строят фотоволтаични електроцентрали в Чернобил

Две китайски компании планират да построят фотоволтаични електроцентрали в затворената за свободен достъп зона около Чернобилската АЕЦ след аварията през 1986 година, съобщи агенция „Ройтерс”, позовавайки се на източник, запознат с намеренията на двете компании.

GCL System Integration Technology (GCL-SI), дъщерна компания на GCL Group, съобщи, че възнамеряват да реализира проекта в Украйна заедно с China National Complete Engineering Corp., а началото на строителството е планирано за следващата година.

„От проекта в региона ще има значителни социални и икономически ползи, тъй като ние ще се опитаме да възстановим пострадалия някога регион с помощта на екологично чисти и възобновяеми източници на енергия”, уточнява представителят на GCL-SI Сю Хуа. По неговите думи, проектната мощност на слънчевите  електроцентрали е 1 гигават, а проектът е в изпълнение на обявените намерения на компанията да разшири присъствието си в чужбина.

CCEC, дъщерната на China National Machinery Industry Corp., ще отговаря за изпълнението на проекта, а GCL-SI ще осигури оборудването. От двете компании все още не са обявили стойността на проекта.

От GCL-SI на този етап не казват къде точно ще се изгради новият комплекс от електроцентрали, но, както каза пред „Ройтерс” един от мениджърите, експертите вече са инспектирали бъдещата строителна площадка.

“Украйна прие закон, който позволява развитието на селското стопанство и други икономически дейности в областта на Чернобил, което означава, че радиация е под контрол”, каза мениджър, пожелал да остане анонимен, тъй като не е упълномощен да обсъжда този въпрос публично.

Китай е най-големият производител в света на инсталации за слънчева енергия, с обща инсталирана мощност от 43 гигавата, по данни от края на миналата година. През 2015 г. в страната се реализира 72% от световното производство на оборудване за фотоволтаични електроцентрали, сочат данните на Everbright Securities, публикувани миналата седмица.

Свързани

Leave a Comment