Томислав Дончев: Няма да се инвестират държавни средства в АЕЦ Белене

Няма да допуснем да се инвестират държавни средства в АЕЦ „Белене”. Информирали сме компаниите, които се интересуват от проекта, че не могат да разчитат на договори за изкупуване на електроенергия, което е друг вид държавна подкрепа”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика в оставка Томислав Дончев от парламентарната трибуна по време на блиц контрола в отговор на народния представител от ПГ на РБ Димитър Делчев относно бъдещето на АЕЦ „Белене”.

Дончев уточни, че до момента има интерес от няколко компании, но по причина, че няма тяхно съгласие, вицепремиерът не е в състояние да коментира техните имена. „Допускаме разговор за строеж на тази ядрена електроцентрала. Това би следвало да се случи изцяло на пазарен принцип, което означава базирано на инвестиция от този, който е заинтересован, и опит да се търси рентабилност на съоръжението на либералния пазар”, посочи Дончев.

„При разговорите с трите проявили интерес инвеститори всички твърдят, че подобно предварително условие ги удовлетворява и за тях пазарът, не само в България, но и регионалният пазар е по-скоро интересен”, обясни Томислав Дончев. Според дего е най -редно да се следва приватизационна процедура, където двата поредни актива, произведеното оборудване, почти 2 реактора, както и площадката на „Белене” бъдат внимателно оценени и се организира конкурентна прозрачна процедура. „Всеки заинтересован ще има правото да се яви и да наддава с цена”, подчерта Томислав Дончев.

„Добре е да знаете, че при варианта препродажба говорим само и единствено за минимизиране на щетите. Който и да е заинтересован дали Ислямска Република Иран или самата Руска страна при опит за препродажба ще настояват за цена много по-ниска от тази, която сме заплатили на производителя”, каза още вицепремиерът.

Свързани

Leave a Comment