Възраждат „Чернобил“ като слънчева електроцентрала

Компании планират да изградят слънчева електроцентрала в отчуждената зона на Чернобилската атомна електроцентрала. Амбициозният план да съживи района, създавайки фотоволтаична централа си е поставил китайски енергиен холдинг. Работата по съоръжението ще започне през 2017 г.
CCEC – дъщерно дружество на държавната корпоративна група – е основният строител на съоръжението. GCL осигурява и инсталира слънчевите елементи. Предвижда се бъдещата слънчева електроцентрала да е с мощност 1 гигават. Общата стойност на обекта все още не е разкрита, както и точното му местоположение.
Проектът изпълнява отлично целите и на GCL, и на Украйна. Слънчевата електроцентрала е ключова част от плана на компанията да изгради своето международно присъствие.
Желанието на Украйна за възстановяване на района също е налице. 30 години след катастрофалния срив през 1986 г., властите премахват пречките пред извършването на стопанска дейност в зоната за изключване. Тя е с радиус 30 км от централата.
„Това е евтина земя и изобилства от слънчева светлина, което представлява солидна основа за проекта. В допълнение, останалите електрически съоръжения за пренос са готови за повторна употреба,“ заяви Остап Семерак, министър на околната среда и природните ресурси на Украйна.

Свързани

Leave a Comment