post

Анкетната комисия за горивата ще предложи създаването на специален Закона за горивата. Това ще стане с внасянето на доклада за дейността на комисията, което ще се случи най-късно до 15 януари следващата година, съобщи председателят на временната анкетна комисия Валентин Николов след поредното й заседание. На него бяха изслушани председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и представители на прокуратурата. Изслушването им беше закрито за медиите.

Целта на този закон ще бъде да засили контрола и регулациите на пазара на горива, посочи Николов. И уточни, че за създаването на специален закон са се обявили всички, изслушани до момента от временната анкетна комисия. Може да се помисли и за създаването на нов регулатор за този пазар, каза още Николов. Пред Publics.bg обаче той уточни, че не става въпрос за ценова регулация. По думите му в момента повечето престъпления на този сегмент се извършват от фиктивни фирми, затова обезателно трябва да се повиши контрола. Освен това специалният закон ще обедини в едно всички регулации, свързани с пазара, които сега се намират в много на брой нормативни актове, посочи председателят на временната анкетна комисия.

По-рано комисията изслуша представители на един от големите търговци на горива у нас – „Сакса“. Според единия от собствениците му Светозар Димов пазарът на горива у нас има олигополна структура с ясно изразен лидер – „Лукойл България“. При нея всички останали участници следват поведението на лидера, което им осигурява максимизиране на печалбата. Затова според Димов в случая не става дума за картел.

По отношение на ниските цени на горивата, предлагани от бензиностанциите на Веселин Марешки Димов смята, че няма престъпления. Според него надценката на горивата, с които той работи е от порядъка на 1 стотинка за дизела и 2-3 стотинки за безоловния бензин. Това със сигурност не му позволява да покрие постоянните разходи, като заплати на персонала, наеми и други. Според бизнесмена обаче той дофинансира тези дейности чрез друг свой бизнес и не става дума за нещо незаконно. Димов коментира, че ако при горивата Марешки успее да постигне ефекта, както при фармацевтичния си бизнес, това означава три от седемте големи вериги на пазара да бъдат принудени да го напуснат.

Представителите на търговеца предлагат решение на проблема с цените на горивата у нас чрез разкриване на бензиностанции на самообслужване, както и на малки обекти към самите хипермаркети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *