Цените на петрола са на път да отбележат най-солиден годишен ръст от 2009-а насам

В петък цените на петрола се търгуват без съществена промяна и са на път да отбележат най-солидни годишни печалби от 2009-а година насам благодарение на споразумението между основните производители от и извън ОПЕК за намаляване на добивите на черното злато от началото на следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари 2017-а се понижават с 0,15% към 53,69 долара за барел, но се търгуват недалеч от техния връх около 54,40 долара за барел (най-високо ниво от юли 2015 година), достигнат на 13-и декември.

Фючърси на петрола сорт “брент” с доставка през идния март пък се понижават с 0,19% към 56,74 долара за барел, отстъпвайки слабо от техния връх от 27-и декември около 57,82 долара за барел – най-високо ниво от октомври 2015 година.

В рамките на настоящата година американският лек суров петрол поскъпна с близо 43%, докато петролът сорт брент – с около 50%, като това ще се окаже техен най-солиден ръст в рамките на последните 12 месеца от 2009-а година насам, когато те поскъпнаха съответно с 71% и с 78%.

“Черното злато” се обезцени с повече от 50 на сто от лятото на 2014-а година насам, когато то се търгуваше над 100 долара за барел. Драматичният спад се дължеше на свръхпредлагането на петрол в световен план – отчасти поради петролната революция в последните години, свързана с шистовия добив в САЩ и в резултат на първоначалното нежелание на Саудитска Арабия да участва в каквото и да е споразумение на ОПЕК за съкращаване на производството, поради настояване на Кралството да запаси пазарния си дял.

Към края на настоящата година обаче беше постигнато историческо споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК, в т.ч. с участието на Русия, за намаляване на добивите с около 1,8 млн. барела на ден, което ще действа за срок от поне шест месеца и ще влезе в сила от 1-ви януари 2017-а. Това би означавало свиване на глобалното производство с около 2% и би довело до постепенно ребалансиране между търсенето и предлагането на ценната суровина в световен план през следващата година, което би допринесло за по-нататъшно поскъпване на петрола.

Според последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи анализатори обаче, цените на петрола ще поскъпнат само умерено към 60 долара за барел до края на 2017-а година, тъй като възходящото движение вероятно ще бъде ограничено от по-силния щатски долар спрямо останалите валути, от очакванията за възстановяване на шистовото производство в САЩ при цени над 50 долара за барел и от опасността за проблеми при спазване на постигнатите договорки в рамките на и извън ОПЕК за намаляване на добивите.

Анкетираните 29 водещи икономисти очакват средната цена на фючърсите на петрола сорт брент през следващата година да бъде около 56,90 долара за барел – малко под предходно аналогично проучване на Ройтерс за цена от 57,01 долара за барел. Трябва да се има предвид, че осредненото ценово ниво на петрола сорт брент през 2016-а година беше около 45 долара за барел.

В същото време осреднената прогноза за американския лек суров петрол през следващата година е за около 55,18 долара за барел спрямо 43,40 долара през настоящата година.

Според участниците в последното проучване може да има ускоряване на ребалансирането на петролния пазар и приключване на този процес към средата на 2017-а година, но само ако всичките участнички в постигнатото преди време историческо споразумение се придържат стриктно към него. Те обаче визират няколко фактора, които може би ще ограничат поскъпването на петрола през следващата година: нарастването на американското шистово производство и по-силният долар в резултат на очакваната по-агресивна политика на Фед за повишение на американските лихви, както и отслабването на геополитическото напрежение в петролни производители като Либия и Нигерия, които бяха изключени от споразумението на ОПЕК за съкращаване на петролните добиви.

Свързани

Leave a Comment