Фандъкова ще се бори с мръсния въздух в София с реорганизация на градския транспорт

Твърдото битово гориво и засиленият трафик са в основата на замърсяването на въздуха в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Би Ти Ви.

Тя добави, че е обезпокоена от нивата на прахови частици във въздуха в града, които в последните дни са завишени с от 5 до 9 пъти. Най-сериозен е проблемът в районите в близост до кварталите “Красно село” и “Павлово”, както и “Надежда”.

Според Фандъкова начинът за преодоляване на този проблем е не да се забранява на хората да се топлят с твърдо битово гориво, а да се направи реорганизация на градския транспорт. Една от идеите е в дни със завишени прахови частици в София приоритетно по улиците да се движат автобуси.

“Вече се изгражда система за даване на предимство на градския транспорт спрямо автомобилите. Дори може да има и безплатен градски транспорт в подобно дни, но това е трудно осъществимо. За целта подменяме постоянно автопарка. От вчера вече имаме и електрически автобус“, уточни Фандъкова.

По думите ѝ в общинските сгради е започнала подмяна на инсталациите за отопление. В повечето от тях ще се мине на газ, а някои ще са и на възобновяеми енергийни източници.

Свързани

Leave a Comment