Белгия прекрати употребата на бензин А95

От 1 януари в Белгия официално спя продажбата на бензин А95, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Занапред на колонките за това гориво ще бъде подаван бензин А95 Е10 с 10-процентно съдържание на биоетанол. От 2009 г. в страната се продаваше бензин А95 с до пет процента съдържание на тази добавка от биогориво. Целта на промяната е опазване на природата и намаление на количествата сяра, отделяни при работата на автомобилните двигатели.

Отчита се, че в страната девет от десет автомобила могат да преминат на А95 Е10, без да се налагат промени по автомобила. Общото правило е, че почти всички автомобили, произведени след 2000 година, са пригодени за по-чистия бензин. Около 40 000 автомобила на възраст под 20 години ще трябва да бъдат пренастроени, а 250 000 стари превозни средства, известни като “класически” или “олдтаймери” (на повече от 25 години), ще трябва да използват само бензин А98, който е по-скъп.

Специалистите отбелязват, че ако по-стар автомобил бъде зареден случайно с новия бензин, това няма да бъде пагубно за двигателя, но при редовно използване на А95 Е10 ще настъпят щети. Преоборудването на стар автомобил за използване на биогориво е скъпо, защото налага подмяна на цялата горивна система.

В Белгия автомобилите над 25 години са рядкост и се използват от ценители, възстановили до фабричното им състояние превозни средства от най-скъпите модели и марки. Пазарът на тези превозни средства видя подем покрай кризата от 2008 година, защото мнозина предпочетоха да вложат спестяванията си в такава вещ. Цената на възстановен олдтаймер често е равна на стойността на чисто нов автомобил от висок клас.

Белгийското законодателство позволява собствениците на електрически и на класически автомобили да не плащат пътен данък, който е стотици евро годишно.

Свързани

Leave a Comment