Судитска Арабия обявява програма за изграждане на ВЕИ за $30-50 млрд. до 2023 г.

Саудитска Арабия ще обяви програма за възобновяема енергия на стойност 30-50 млрд. долара до 2023 г. Това ще стане в следващите седмици, е съобщил саудитският енергиен министър Калид ал-Фалих на енергийна конференция в Абу Даби, информира Reuters. Риад ще стартира търговете за първия етап на програмата за проекти за 10 GW възобновяеми мощности.

Reuters припомня, че от години Саудитска Арабия се опитва да диверсифицира енергийния си микс, за да може да изнася по-големи количества петрол, но засега този процес върви бавно.

Енергийното търсене в Саудитска Арабия расте с 8% годишно, което принуждава най-голямата ютилити компания в Персийския залив  Saudi Electricity Co да влага милиарди долари в проекти за увеличаване на капацитета.

Към момента страната произвежда много малко енергия от ВЕИ, под 1% от общото производство. Програмата за икономически реформи, обявена от крал Салман миналата година предвижда делът на ВЕИ да бъде увеличен до 4% през 2020.

На конференцията Фалих е съобщил още, че в допълнение към програмата за изграждане на ВЕИ мощности Рияд е в начален етап на проучване за изграждането на първите два ядрени реактора, които се планира да са с обща мощност 2,8 GW. Ще бъдат направени впечатляващи инвестиции в ядрена енергия, е казал Салих, но не е конкретизирал сума, нито срокове за реализация на проекта.

Рияд има подписани споразумения за сътрудничество в ядрения сектор с Франция, Русия и Южна Корея. Освен това миналата година Фалих се срещна с представители на водещата китайска държавна компания China National Nuclear Corp (CNNC), с която също беше обсъдено сътрудничество в тази сфера, припомня Reuters.

 

Свързани

Leave a Comment