Двоен ръст на газифицираните домове през 2016 година

Над 3300 домакинства са газифицирали жилищата си през 2016-та. Това е почти двоен ръст спрямо предходната година, сочат данните на „Овергаз Мрежи”. Най-голям е броят на новоприсъединените битови потребители в столицата – над 1700.

Общият брой на газифицираните домакинства, клиенти на компанията, вече надхвърля 60 хиляди. По-ниската цена на природния газ спрямо алтернативните енергоизточници и възможността да се спестят 20% от инвестицията по програмата за енергийна ефективност DESIREE Gas* са част от стимулите за газификация на домакинствата в България.

Семействата все по-често избират синьото гориво пред по-скъпата електроенергия. Най-масовият тип газифицирани жилища у нас са с площ 70-90 квадратни метра. Данните на „Овергаз Мрежи” сочат, че за последния месец на миналата година те са платили за отопление, готвене и топла вода средно по 113 лева.

От началото на 2017-та киловатчас енергия от синьо гориво в бита струва 7,6 стотинки. За сравнение цената на електроенергията е близо три пъти по-висока – 21,4 стотинки за киловатчас, а тази на газьола за отопление (нафтата) – 20,8 стотинки за киловатчас.

Свързани

Leave a Comment