С 20% е нараснало потреблението на електрическа енергия от началото на годината досега

С приблизително 20% е нараснало потреблението на електрическа енергия от началото на годината досега в сравнение със същия период на миналата година. Това уточниха от Министерството на енергетиката пред Publics.bg.
Тази сутрин от там съобщиха, че заради рекордните нива на потребление започва извънредна проверка на Министерството на енергетиката и на КЕВР в електроразпределителните компании. Ще се проверяват сметки на случаен принцип, както и състоянието на техническите съоръжения.
По-късно през деня след заседанието на кабинета министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова коментира, че не се съмнява в достоверността на сметките за електричество на битовите потребители, но ще бъдат направени необходимите проверки, така че всички граждани да сигурни и спокойни.
Тя припомни, че потреблението на електрическа енергия в най-студените дни беше рекордно за последните 20 години. Както и че клиентите ще могат да разсрочат плащанията си, като срокът, за който може да се направи това зависи от политиката на всяка електроснабдителна компания.
Петкова съобщи още, че ще бъдат направени проверки във връзка с информацията, че някои от ЕРП-тата са просрочили срокът от 31 дни за отчитане на електромерите, поради невъзможност да достигнат до част от населените места, заради лошото време. „Съгласно нормативно определения ред е ясно определен срокът, в която трябва да стане отчитането, от тук нататък разчитане на колегите от КЕВР да бъде контролиран този процес, тъй като е пряко свързан с лицензията на ЕРП-тата . Всички трябва да проявим разбиране, защото видяхме за какво става въпроса“, допълни още министър Петкова.

Свързани

Leave a Comment