България и Сърбия подписаха газовата връзка IBS да заработи в края на 2020 г.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и сръбският й колега Александър Антич подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България – Сърбия (IBS). С подписания документ двете страни се споразумяха да въведат в експлоатация интерконектора до края на 2020 г. За целта в края на май 2019 година трябва да започне изграждането на газовата връзка.
От думите на сръбския министър Александър Антич стана ясно, че Белград все още не е осигурил финансиране по проекта. Преговорите с Европейската комисия продължават и се очаква финансирането да бъде осигурено през 2017 г. и 2018 г. Той припомни, че през 2012 г. преговорите между Сърбия и ЕС са се водили за сумата от 14 млн. евро, а в момента се преговоря за отпускането на 3-4 пъти по-висока сума. Средствата ще бъде осигурени по линия на предприсъединителните фондове за Сърбия.
От българска страна финансирането е осигурено. То е в размер на 45 млн. евро и се отпуска по линия на оперативна програма „Конкурентоспособност“. Министър Теменужка Петкова припомни, че в края на 2015 г. приключи първата фаза на проекта, през която бяха изготвени предпроектното проучване и техническия проект. За да започне строителството, трябва да имаме реципрочни дейности от сръбска страна, каза министър Петкова.
След завършването, българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1-1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра газ от Сърбия към България. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на гр. София при Нови Искър до гр. Ниш, Сърбия.

Свързани

Leave a Comment