post

България иска възобновяването на проекта “Южен поток”. Това твърди генералният директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Листовский. “През тази зима Русия даде ясно да се разбере, че транзитът на газ през Украйна може да бъде прекратен след изтичането на договора. Във връзка с това Южна Европа, в частност България, иска да се подсигури в енергиен план и да стане транзитьор. Става въпрос за възобновяването на “Южен поток”, казва той пред агенция REGNUM.

Листовский припомни и думите на Владимир Путин, който преди седмица заяви, че Русия е готова да възобнови работата по проекта, но при ясни гаранции, че парите, които ще инвестира, няма отново да потънат, както се случи, когато България неочаквано се отказа от строежа на газопровода. Тогава Москва вече беше започнала да строи подходите към тръбата към Черно море, купуваше тръби, заради което понесе огромни загуби, отбеляза експертът.

Листовский отбелязва, че е логично държавите от Южна Европа да искат да привлекат част от транзита на газ към себе си заради евентуалното отпадане на Украйна от трасето. И че това ще им донесе работни места и транзитни такси, а не само повишаване на сигурността на доставките на синьо гориво. Затова Русия е готова да започне отново да движи нещата около “Южен поток”. Но този път иска твърди гаранции, че парите й няма да отидат на вятъра и че всичко ще бъде съгласувано предварително. “Тази позиция е много рационална, целесъобразна икономически и обоснована политически”, казва Листовский.

Паралелно с това на проведения вчера във Варна бизнес форум търговският представител на Русия в България Игор Илингин обяви, че “Южен поток” може да бъде реализиран, нищо, че в момента е спрян. Той допълни и че сред руските инвеститори има голям интерес и към други проекти в района, особено около пристанище “Варна”. “Този порт, благодарение на благоприятното си местоположение, носи добри приходи”, отбелязва Илингин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *