Росатом пусна ново поколение реактор

„Росатом“ е предал за промишлена експлоатация най-новия Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 с реактор ВВЕР-1200 от поколение „3 плюс“, съобщава компанията.

Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ – 2 за пръв път бе включен към единната енергийна система на страната и започна да произвежда електроенергия на 5 август 2016 г., с което Русия стана първата страна в света с енергоблок от най-ново поколение. Успешно бяха усвоени мощностите на етап енергийно стартиране, опитно-промишлена експлоатация, по време на които се извършваха проверки и тестове на оборудването и системите на различни нива на мощност и в различни експлоатационни режими. Тестовете завършиха на 23 февруари 2017 г. с 15 денонощия комплексно изпробване на 100% мощност, в хода на което енергоблокът потвърди способността си стабилно да понася натоварване в съответствие с проектните параметри. До момента на въвеждане в промишлена експлоатация, енергоблокът е изработил 1,691 млрд. киловатчаса електроенергия.

 

В сравнение с традиционните енергоблокове с реактори ВВЕР-1000, проектът „АЭС-2006“, по който е построен Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2, притежава редица преимущества, които съществено повишават икономическите му характеристики и безопасност. Електрическата мощност на реакторната установка е повишена с 20% от 1000 на 1200 мегавата, срокът на работа на основното оборудване (корпус на реактора и парогенератори) е увеличен два пъти – от 30 на 60 години, заради високата автоматизация и въвеждането на нови технологични решения, количеството на персонала е оптимизирано с 25-30%.

Освен това, енергоблокът отговаря на всички т.нар „постфукушимски“ изисквания за безопасност. Въведени са редица нови, нямащи аналози досега, системи за безопасност като уловител на стопилка на активната зона, система за пасивно отвеждане на топлината, позволяваща охлаждане, чрез естествената циркулация на въздуха на активната зона на реактора при отсъствие на електроснабдяване и човешка намеса. Днес енергоблокове от поколение „3 плюс“ се изграждат и в САЩ и Франция, но именно руският Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 е първият в света ядрен енергоблок от ново поколение, предаден в промишлена експлоатация.

Свързани

Leave a Comment