Въвеждат нови и по-ясни етикети за домакинските електроуреди

Европейският съюз въвежда нови и по-ясни етикети за домакинските електроуреди. Целта е потребителите да получават по-точна информация за консумацията на енергия, пише agro.bg.

Според проучване, потребителите все по-често търсят енергоспестяващи уреди. Европейският съюз премахва сегашните обозначения и ги заменя със скала от букви. Така в бъдеще буквата “А” ще означава, че този уред харчи най-малко ток, а буквата “Джи” ще показва точно обратното. Тези категории важат от 20 години, но с навлизането на все по-ефективни уреди се наложи добавянето на допълнителни знаци като трите плюса. Целта е да се избегне объркването – например хладилник от клас А да се смята за пестелив, а в крайна сметка да се оказва среден клас.

Брюксел планира да обхване всички електроуреди, предлагани на пазара в специална база данни, която ще позволява сравнения и контрол от страна на властите. Изчисленията на Европейската комисия показват, че с покупката на енергоспестяващ уреди едно домакинство може да икономисва по 500 евро на година. Нововъведението трябва да влезе в сила 15 месеца след публикуването в официалния орган на Европейския съюз. Година по-късно новите етикети вече ще се появят в магазините.

Свързани

Leave a Comment