ЕК: България може да поиска отстъпки по директивата за замърсяването от ТЕЦ

Европейската комисия (ЕК) излезе с изявление в петък, че България може да поиска отстъпки по директивата за равнището на замърсяване от топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Комисията отрече спекулациите, че се изисква затваряне на централи и повишаването на цените на тока с 40 на сто.

„Знаем за коментарите, че някои ТЕЦ в България може да бъдат затворени. Правото на ЕС не изисква затварянето на български централи и увеличаването на цената на тока“, поясни говорителят по въпросите на околната среда Енрико Бравио на пресконференция, цитиран от БТА.

„Когато цените на тока са несъразмерни с ползите за природата, българските власти могат да поискат изключение, при спазване на изискванията за защита на околната среда. Може да се поискат изключения и има мерки, които да подпомогнат този процес“, добави Бравио.

Новите норми за качеството на въздуха в ЕС, свързани с работата на големи горивни инсталации, ще влязат в сила от 2021 година. Обсъжданията по промените в законодателството на ЕС по тази тема започнаха преди две години.

Свързани

Leave a Comment