ТВЕЛ и китайски компании сключиха договори за $1 млрд

Горивната компания на руската държавна корпорация “Росатом” – ТВЕЛ и китайските компании CNEIC и JNPC подписаха пакет договори за доставка на руско ядрено гориво, циркониеви компоненти за топлоотделящи сборки (горивните касети) и оказване на инженерингови услуги за енергоблоковете на АЕЦ “Тянван” на стойност близо 1 милиард долара. Сключването на договорите бе в рамките на посещение в Китай на делегация от ТВЕЛ начело с президента на компанията Юрий Оленин. Според подписания пакет документи, ТВЕЛ ще осъществи доставка в Китай на циркониеви компоненти за ядрените касети, допълнителни партиди гориво за Първи блок на строената от руснаците китайска АЕЦ, както и допълнителни такива, модел, ТВС-2М, за Втори блок на “Тянван”, както и ще окаже инженерингови услуги за първите 2 енергоблок на централата.

По време на срещата с ръководствата на компаниите JNPC, CNEIC, CNNP и CNFC, Юрий Оленин отбеляза успешното сътрудничество на Русия и Китай в ядрената сфера. “В продължение на много години ТВЕЛ осигурява непрекъснати доставки на високоефективно и безопасно гориво и компоненти за блоковете на Тянванската АЕЦ”, заяви той.

“Нашето сътрудничество не се ограничава само с доставките на гориво. Ние оказваме и услуги по поддръжка при експлоатацията на горивото и по привеждане на блоковете в по-икономични горивни цикли”, подчерта още президентът на ТВЕЛ.

Свързани

Leave a Comment