Строят слънчева електроцентрала в Чернобил

Започва изграждането на първата слънчева електроцентрала в Чернобилската зона, съобщи украинският министър-председател Владимир Гройсман., пише economynews.bg .

“Наскоро чествахме тъжна годишнина от трагедията в Чернобил, но днес ние работим за съживяването на района. Първата стъпка е построяването на соларна централа“, написа той във Фейсбук.

На 26 април министърът на екологията и природните ресурси Остап Семерак съобщи, че строежът е за сметка на украински инвеститори. Пускането в експлоатация на първата „зелена“ централа в Чернобил вероятно ще се случи още през първата половина на годината.

Семерак подчерта, че става въпрос за производство на електроенергия в рамките на 2500 MW. „Стойност, която е сравнима с два енергоблока на атомни електроцентрали“, посочва той.

На 26 април 1986 г. на площадката на 4-ти реактор в чернобилската АЕЦ се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. В конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК обаче има допуснати редица грешки, една от които се оказва фатална.

В рамките едва на няколко секунди мощността на реактора достига близо 30 000 MW, или 10 пъти повече от мощността в нормален режим. Прътите с ядрено гориво започват да се топят, а налягането на парата бързо се увеличава и предизвиква голям взрив. Този взрив изхвърля и разрушава капака на реактора, тежащ 1200 тона, счупва охладителните тръби и разрушава част от покрива. Когато въздухът влиза в съприкосновение с графитния забавител от вътрешността на реактора, графитът се възпламенява. По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от пожара, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата. То успява за засегне територията на 17 държави, включително и България.

Свързани

Leave a Comment