Русия преговаря с България и Гърция за “Турски поток”

Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на “Турски поток”. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от руски медии, пише econ.bg. Медведев участва в юбилейната 25-та среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. България е представена на форума от вицепрезидента Илияна Йотова.

Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на “Турски поток” предвижда снабдяването с газ на европейските държави. “Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа”, изтъкна Дмитрий Медведев, цитиран от БГНЕС. По думите му “има различни предложения, преговори се провеждат в редица европейски държави, като Гърция и България, така че (по-нататъшното) развитие може да бъде разнопосочно”, допълни той.

“При вземането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори, защото газопроводът не е политически проект, той е изцяло икономически проект”, добави още Дмитрий Медведев. След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, “ще може да се включат и възможностите на други европейски държави”, каза още премиерът.

Свързани

Leave a Comment