НПО и адвокати ще съдят Столичната община за мръсния въздух

Няколко неправителствени организации и адвокати заведоха колективен иск срещу бездействието на Столичната община по отношение на високите нива на замърсяване на въздуха в София. В писмо до медиите те съобщават, че съдят общината “от името на всички живеещи, работещи и учещи в столицата”, пише Дневник.

Колективният иск е подписан от “Спаси София”, “За Земята – Достъп до правосъдие”, Асоциация “Диабет тип 2” и Център за независим живот. Адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов също се включиха в кампанията.

Организациите, обединени под името “Група за чист въздух”, твърдят, че в периода 2015-2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от общината не предприемат никакви мерки, за да предпазят населението на града. Според тях София е била управлявана в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г. все още не е публична. От “Група за чист въздух” подчертават, че имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност. Те цитират изчисления на Европейската комисия, според които българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве, произтичащи от замърсяването на въздуха.

Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко Столичната община е навредила с бездействието си на жителите на София в периода 2015-2017 г., както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки.

“Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение”, заявяват от “Група за чист въздух”.

Вносителите на иска настояват да се оповестява адекватна и навременна информация за предстоящи и настоящи замърсявания, както и да се ограничава движението на автомобили в периодите на замърсяване. Според тях трябва да се дава приоритет на градския транспорт и да се намалят пътуванията с лични автомобили. Освен това трябвало да се прекратят плановете за изгаряне на отпадъци в столичната топлофикация.

В края на миналата седмица от екоминистерството обявиха, че създават работна група, в която влизат представители на министерствата на околната среда и водите, вътрешните работи и транспорта. Целта ѝ ще бъде да очертае общи мерки срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Свързани

Leave a Comment