Руската държавна компания “Росатом” заяви, че не се страхува от конкуренцията

Руската държавна компания “Росатом” заяви, че не се страхува от конкуренцията от страна на новите играчи на пазара на ядрена енергия – Китай и Южна Корея. Това коментира Алексей Лихачов, главен изпълнителен директор на енергийния гигант, цитиран от Ройтерс, съобщава investor.bg. По думите му ядрената енергетика може да допринесе за по-тясно сътрудничество между Русия и компаниите от Европа и Япония.

„Заради предизвикателствата, свързани с по-високия дял и по-голямата роля на ядрената енергетика в генерирането на енергия на глобално ниво, няма как да има повече конкуренция, отколкото има днес“, каза Лихачов.

По думите му ядрената индустрия губи от това, че Япония и Германия отстъпваткато ключови играчи. След ядрената криза във Фукушима през 2011 г. Германия реши да изключи поетапно всички атомни електроцентрали (АЕЦ) до 2022 г. Япония пък рестартира едва 4 от общо 42 реактора.

„Напълно разбираемо е защо се появиха нови играчи и Южна Корея и Китай го показват. Работим и с двете държави и не виждаме фундаментални заплахи“, каза Лихачов.

Двата водещи западни производителя на ядрени реактори – френската Areva и Westinghouse, собственост на Toshiba, пострадаха заради закъснения и непредвидени разходи при редица проекти, но южнокорейската KEPCO и китайските CGN и SNPTC са новите големи конкуренти на Русия, коментира Ройтерс.

Всички големи производители очакват с нетърпение търг в ЮАР за изграждане на до 10 реактора. Това може да е един от най-големите световни ядрени проекти след бедствието във Фукушима. „Оценяваме шансовете си като много високи, но всичко ще се реши от правителството на ЮАР“, посочи Лихачов.

Свързани

Leave a Comment