Британски газов инвеститор с нови ангажименти към България

Петрокелтик, участник в нефтения и газовия сектор на България, потвърди ангажимента си към страната. Компанията е концесионер на находището Галата в Черно море.

Ръководството на фирмата проведе срещи на високо равнище с новия стар министър на енергетиката Теменужка Петкова, британският посланик Ема Хопкинс и шефа на БТПП Цветан Симеонов, съобщи econ.bg.

Миналата година Петрокелтик бе оглавена от българския бизнесмен Анжело Москов.

Делегация на висшето ръководство на компанията, водена от главния изпълнителен директор Доналд Уолкот, главния технически директор Джо Мах, регионалния мениджър Милан Стоянович и местния мениджър Добромир Христов, беше приета от новия министър на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова.

По време на срещата те обсъдиха как биха могли да работят по-тясно заедно, за да спомогнат за изпълнението на значимите си планове за енергийния сектор в страната. Конструктивната дискусия включи стратегическия поглед на българското министерство за ключови елементи от енергийния сектор на страната, като например процесът за пълното либерализиране на пазара на природен газ, диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в страната, концепцията за газовия хъб „Балкан“ и българските газови междусистемни връзки.

Изпълнителните директори на “Петрокелтик” информираха Петкова за дейността на компанията както в България, така и в чужбина, и разясниха бъдещите си инвестиционни планове, които министърът определи като особено важни предвид желанието на правителството да привлече допълнителни международни капитали към своите нефтени и газови активи.

По време на срещата в БТПП бяха обсъдени теми, свързани с бизнес климата в България, развитията в сферата на енергетиката и икономиката. От интерес за британската делегация бе и дейността на Палатата, като от българска страна,

Цветан Симеонов представи структурата и дейностите на БТПП, подчертавайки приемането на дългогодишни добри практики от Лондонската търговско – промишлена палата, Бирминганската търговско – промишлена палата и Мид-Йоркширска Търговско-промишлена палата, както основните стълбове на БТПП – Търговския регистър на Палатата и изцяло дигитализираният Арбитражен съд, разглеждащ и множество международни дела.

Обсъдени бяха още доброто сътрудничество на БТПП с държавните институции и работодателските организации, организирането на български бизнес делегации и посрещането на новите възможности за засилване на търговския и инвестиционен обмен между двете страни. Като един от най-големите британски инвеститори в България, „Петрокелтик“ представи своите планове за бъдещи инвестиции и подчерта ролята на държавата в осигуряването на подходящ инвестиционен климат.

Председателят на БТПП представи и резултатите от Доклада-проучване на GS1 UK за „Защита на трансграничната търговия“, както и от проведената от дирекция „Икономически анализи и политика“ анкета сред членовете на БТПП по въпросите на Брекзит.

Свързани

Leave a Comment