До края на годината изготвят законовите промени за либерализацията на електроенергийния пазар

До края на годината се очаква да са готови законовите промени за либерализацията на електроенергийния пазар. Това е съобщила енергийният министър Теменужка Петкова при посещението си на язовир “Кърджали”. Разработва се модел за пълната либерализация със Световната банка и предстои да се подготвят и промени в Закона за енергетиката, които се очаква, че ще бъдат факт до края на годината, е казала Петкова, цитирана от БТА.

По думите й това са много сериозни промени и много сериозен модел, който трябва да бъде внесен в нашето законодателство. Освен най-добрият модел за страната ни, трябва да се помисли и за т.нар. уязвими потребители на електрическа енергия, е коментирала още Петкова. Те трябва да могат да бъдат защитени при евентуално увеличаване на цената на електроенергията, което по думите на министъра “ще бъде много символично”.

Теменужка Петкова отчете като ефект от либерализацията по отношение на стопанските субекти и големите консуматори, намаление на разходите за електрическа енергия с до 20-30%. Тя допълни, че същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще бъде процес, който ще се случи в рамките на 3 до 5 години.

Българските потребители не трябва да се плашат от този процес, защото либерализацията не е нищо друго освен възможност за конкуренция и възможност за това ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия, каза още министър Петкова.

Повод за визитата й в област Кърджали по покана на заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева бе среща с оперативното ръководство на ВЕЦ “Кърджали” и със собственици на рибовъдни стопанства на язовир “Кърджали”. Основна тема на разговорите са били притесненията на рибовъдите от пониженото водно ниво на язовира. По думите им това вреди на тяхната работа и води до сериозни финансови загуби.

По време на посещението си Теменужка Петкова беше придружавана от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.

Свързани

Leave a Comment