post

До две седмици “Булгартрансгаз”, част от Българския енергиен холдинг, ще обяви обществена поръчка за предпроектно проучване за осъществяването на газовия хъб “Балкан”, съобщава Дарик.

“В рамките му ще бъдат разгледани всички възможности за разширяване на газопреносната мрежа у нас”, съобщава министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю пред “24 часа”.

В отговор на въпрос тя съобщава и че газовата връзка с Гърция е приоритет на правителството, макар че за нея се говори от газовата криза през зимата на 2009 г. По думите й в началото на есента предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и се очаква през първата половина на следващата година да започне изграждането. Плановете са връзката да влезе в експлоатация през 2020 г. Досега нито един срок по изграждането с другите газови връзки не е бил спазен.

Работи се и по проект България да има такава газова връзка и с Турция, като предпроектното проучване е изпратено на “Боташ”.

През септември се очаква да пристигне останалата част от оборудването за АЕЦ “Белене”, като вече има пристигнала. Според Петкова до края на годината ще се обяви процедура за приватизация на проекта, за да се види дали ще има частен интерес към изграждането му. В момента се извършвал счетоводен преглед на всички пасиви и активи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *