post

До дни ще стартира поръчката за предпроектното проучване за газовия хъб „Балкан“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в телевизионно интервю. Техническото задание е готово, а подкрепата на ЕК за проекта е безапелационна и категорична, изтъкна тя.

„Проектът за газов хъб „Балкан“ отговаря изцяло на изискванията на ЕС по отношение на това до какво ще доведе – от една страна до диверсификация на източниците, от друга страна ще даде възможност за развитие на пазара и неговата диверсификация“, посочи енергийният министър. Петкова изрази абсолютна увереност в интереса към реализация на проекта за газов хъб „Балкан“.

“Има много сериозен интерес и от наши партньори, които проявяват интерес към това да бъдат проучени всички възможности, от една страна за разширяване на нашата газопреносна инфраструктура, от друга страна възможност за доставка и транзит на природен газ през и до България“, обясни министърът на енергетиката.

През есента ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, като се очаква изграждането да започне през първата половина на следващата година. Същевременно работна група от български и македонски експерти ще проучва възможностите за изграждане на газова връзка между двете държави, информира още министър Теменужка Петкова.

В средата на октомври ще е първото заседание на тази група, което ще се проведе в София, а резултатите от самото проучване ще станат ясни в началото на следващата година. В тази връзка тя изтъкна ползата от подписването на Договора за добросъседство с Македония като ясен сигнал за това какви трябва да бъдат отношенията на Балканите.

„В рамките на този договор бяха подписани още 2 много важни меморандума в областта за сътрудничеството на природния газ и транспорта. Той ни дава много ясна база, в която ще работим в следващите 6 месеца “, поясни енергийният министър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *