В края на годината мощностите от слънчеви централи ще надхвърлят тези на АЕЦ

Независимо, че през 2017 г. ще бъдат изградени 4 ГВт слънчеви мощности по-малко от прогнозираните, тази година ще остане рекордна по отношение на изграждането на допълнителен капацитет от слънчеви централи. Така мощностите от 81 гигавата от фотоволтаици, които ще бъдат пуснати до края на годината на практика са два пъти повече от тези през 2014 г. и 32 пъти повече от преди 10 години, според GTM Research, пише econ.bg.

Според прогнозата на анализаторите, към 2022 г. общо инсталираните мощности от слънчеви централи ще достигне до 871 ГВт. Това е с 43 ГВт повече от прогнозата за мощностите от вятърни електроцентрали. И два пъти повече от обема от атомните електроцентрали към днешна дата.

От GTM Research са уверени, че към края на 2017 г. инсталираните мощности на слънчевите централи ще надхвърлят тези на АЕЦ.

В света през 2017 г. действат 391,5 ГВт атомни електроцентрали.

Към края на годината се очаква да работят 390 ГВт слънчеви инсталации.

Но крайните цифри, според изчисленията на GTM Research може да са и по-високи, тъй като темповете, с които се увеличава слънчевата енергетика в Китай надхвърлят прогнозите.

За пръв път в историята на практика слънчевата и атомната енергетика ще са наравно по отношение на инсталираните мощности.

Това разбира се, не означава, че ще се изравнят и по производство.

Така например АЕЦ генерират 2 млн. 476,671 ГВтч електроенергия годишно, което покрива 11% от световното производство на електроенергия.

При слънчевите централи производството е съответно едва 375 000 ГВтч електроенергия, което покрива едва 1,8 % от световното производство.

Според прогноза на МАЕ от докладът й през 2050 г. 16% от електроенергията в света ще се произвежда от слънчеви централи. Други 11% ще са от геотермални. Това означава, че при настоящите изпреварващи темпове слънчевата енергетика е с възможности да бъде доминираща, според GTM.

кибернож

Свързани

Leave a Comment