post

Да се изгради АЕЦ „Белене”, която да е изцяло собственост на държавата, предлагат енергийни експерти. Това може да стане със средства от приходите на АЕЦ „Козлодуй” и със заеми, които могат да бъдат погасени в рамките на 20 години. Специалистите аргументират предложението си с факта, че през 2025 г., съгласно Парижкото споразумение, България трябва да затвори своите ТЕЦ-ове.

Предложението на експертите, които са се обединили в специално сдружение, противоречи на сега обявената правителствена позиция, че ако се вземе решение за построяването на централата, то „Белене” трябва да се изгради на пазарен принцип.

В полза на идеята за държавна атомна централа е наличието на платено оборудване, двете площадки – едната в Белене, а другата в АЕЦ Козлодуй” и вече издаден ОВОС, посочват специалистите.

“Говорим за българска, държавна атомна централа, за да може печалбата да реши някои социални проблеми по един или друг начин”, обясни Альоша Първанов от АЕЦ „Козлодуй” Все пак ще се наложи препроектиране на централата. Бъдещият оператор и собственик на новата ядрена мощност да бъде АЕЦ Козлодуй, независимо дали ще е на площадка „Белене“ или на площадка „Козлодуй. , предлагат още експертите, сред които е и Альоша Първанов“.
Експерти се обявиха за изграждането на АЕЦ “Белене”

“През 2025 г. ние ще останем без генериращи мощности от въглища. Ще останем с 40 000 миньори на улицата”, добави той. Както обяви преди месеци министерство на енергетиката, България ще поиска безсрочна дерогация от европейската комисия за българските ТЕЦ-ове, които не отговорят на европейските екоизисквания. Дали искането ще бъде уважено, тепърва ще видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *