Китайска компания купува дял в “Роснефт” за почти 10 млрд. долара

Китайската компания CEFC China Energy ще купи 14.16% в руския производител на петрол “Роснефт”, съобщава “Ведомости”, цитирани от econ.bg.

Този дял в момента принадлежи на консорциум, в който влизат швейцарската “Гленкор” (Glencore) и Катарската агенция за инвестиции.

Инвеститорът израстна през последните години от нишов търговец на петрол до енергиен конгломерат, посомва “Ройтерс”. Сделката ще позволи на Китай, който е вторият по големина енергиен консуматор в света, да засили сътрудничеството си с най-големия производител на петрол.

Сделката идва на фона на новия пакет санкции, които САЩ наложи на Русия, с което направи трудно за западни компании като “Гленкор” да развиват партньорства в Русия и да затвърждават връзките с държавни компании като “Роснефт”, отбелязва агенцията.

В съобщение “Гленкор” посочва, че китайската компания ще придобие акциите на цена с 16% премия над средната пазарна, на която са се търгували дяловете на “Роснефт” на борсата в последните 30 дни. Според анализатори, цитирани от руски медии, цената на сделката може да достигне 9 млрд. долара. Информацията за сделката повиши с над 3% цената на акциите на руския гигант.

Сделката още не е приключила в изчакване на финала на преговорите и одобрението на регулаторите. Според информация от купувача, цитирана от “Ройтерс”, преговорите са започнали в началото на август.

Швейцарско-катарският консорциум купи преди година 19.5% в “Роснефт”. Сега той ще запази 0.5% (за “Гленкор”) и 4.7% за Катар.

Шефът на “Роснефт” Игор Сечин коментира, цитиран от “РБК дейли”, че влизането на китайски инвеститор е голямо събитие.

От изказването му се разбира и причината за продажбата от страна на швейцарско-катарския консорциум. Той е придобил дела си със заем, чието обслужване има проблеми.

“Волатилността на финансовите пазари доведе до девалвация на долара спрямо еврото и разходите по обслужване на заема станаха сериозни”, допълва той.

Китайската компания има право да съхранява част от петролните резерви на страната.

CEFC ще е първата частна китайска компания, която инвестира в петролен гигант. Обикновено Китай използва за такива сделки трите си големи петролни държавни компании.

С амбицията да стане следващият петролен гигант в родината си CEFC плати близо 900 млн. долара за 4% в Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) и има споразумение да купи 51% в KMGI – поделение на държавната компания на Казахстан – “Казмунайгаз”, както и 20% в базираната в Ню Йорк компания за финансови услуги Cowen Group Inc.

Руското правителство, чрез холдинга си “Роснефтгаз” държи 50% в “Роснефт” след като продаде 19.5% на “Гленкор” и Катарската инвестиционна агенция за над 10 млрд. евро през декември.

Свързани

Leave a Comment