Ветропарковете на „Росатом“ ще се управляват от нов компания

Руската корпорация “Росатом” регистрира АО “НоваВинд” като нова управляваща компания за реализиране на стратегията в направление “Ветроенергетика” с уставен капитал от 1,101 млрд. рубли, съобщава inews.bg. За генерален директор на компанията бе назначен Александър Корчагин. АО “НоваВинд” ще консолидира всички активи на “Росатом” в областта на ветроенергетиката.

“Успешното излизане както на вътрешния, така и на международния пазар на вятърната енергетика и развитието на нови продукти в енергетиката изисква максимална концентрация на управлението за успешната реализация на тези програми на “Росатом”. Решението на такава амбициозна задача изисква формирането в Русия на абсолютно нови компетенции за създаване и управление на вятърни паркове, организиране на серийно производство на вятърни турбини, организиране на услугите след продажбата, компетентност в областта на маркетинга, разработването и продажбата на нови продукти. Имайки предвид факта, че ние реализираме проекта за ветроенергетиката в международно сътрудничество с холандската компания Lagerwey, е необходимо да се отдели ветроенергетиката в самостятелно бизнес направление”. Това коментира Александър Корчагин по повод създаването на новата компания.

АО “ВетроОГК”, която от 2016 г. реализира проекти за създаване на вятърни електроцентрали с обща мощност 970 МВт и пристъпва към най-мащабната в Русия програма за локализация на производството на вятърни турбини, ще влезе в състава на “НоваВинд”. АО “ОТЕК” ще преотстъпи на “НоваВинд” правата си по лицензионното споразумение с холандската компания Lagerwey. Впоследствие създадената управляваща компания ще стане акционер в съвместното предприятия с холандския партньор.

“Бизнесът в топлоенергетиката на АО “ОТЕК”, на която аз също съм директор, ще стане отделна бизнес единица. Управляващият екип на ОТЕК се справи с решаването на задачите, които бяха поставени от “Росатом”. Ние успешно реализирахме нов ефективен модел на управление на бизнеса – за три години рентабилността на неатомния енергиен комплекс на “Росатом” се увеличи два пъти. Сега е необходимо напълно да се съсредоточим върху проектите от новата енергетика”, отбеляза Корчагин.

хавлия

Свързани

Leave a Comment