Двама са кандидатите за приватизацията на гръцката Desfa

Гръцкият държавен приватизационен фонд (HRADF) е класирал двама кандидати за финалната битка за приватизацията на газпреносната Desfa, става ясно от съобщение на Фонда. За покупката на 66% от компанията ще се борят консорциум между Snam, EnagásInternacional, Fluxys и NederlandseGasunie, както и RegasificadoradelNoroeste.

Газопреносното дружество беше създадено през 2007 година и е част от газовата DEPA. Компанията е обявена за приватизация, но от години гръцката държава да не успява да намери кандидати.

Един от основните желаещи да получи контрола върху дейностите по разпределение на газ в южната ни съседка беше азербайджанската Socar. Компанията обаче оттегли офертата си. Спекулации в европейски медии сочеха, че с покупката Socar няма да изпълнява европейски изисквания и е посъветвана да се откаже.

Интерес към Desfa прояви и руската “Газпром”, но до сделка така и не се стигна.

През март 2017 година HRADF поднови процедурата по приватизация на Desfa след близо двугодишна пауза. Процедурата беше удължавана на няколко пъти през последните месеци, а през август приватизационният фонд получи общо шест оферти от инвеститори.

Раздържавяването на газопреносния сектор е част от ангажиментите, които Атина пое пред международните кредитори през 2015 година.

Свързани

Leave a Comment