“Лукойл” даде съгласие за продажбата на търговското дружество Litasco

Управителният съвет на руската петролна компания “Лукойл” е одобрил по принцип продажбата на регистрираното в Швейцария търговско поделение “Литаско” (Litasco), съобщи президентът и съсобственик Вагит Алекперов, пише econ.bg.

Според него е взето решение да се подготвят материали и аргументи за това доколко е целесъобразна подобна сделка. “Надяваме се към края на ноември или началото на декември тези документи да бъдат представени на ръководството и то да вземе окончателното решение”, цитира думите му РБК.

“Ройтерс” съобщи преди по-малко от месец за евентуална продажба на “Литаско” заради ефекта от новите американски санкции, които силно затруднили набирането на средства от банките, за да върши дружеството дейността си. В края на август източник на агенцията потвърди, че се разглежда подобна възможност и намекна, че друга причина може да е защитата на “Лукойл” от евентуални искове към “Литаско”.

На 18 септември пред лондонски съд бе подаден иск от турска корабна компания срещу “Литаско” на стойност почти 2 млрд. долара с претенции за неизпълнени ангажименти, съобщи “Ройтерс”.

Днес Алекперов коментира, че искът на “Палмали” (Palmali) “няма правни основания, а позицията на “Лукойл” е достатъчно силна”. По думите му турците оспорват дългосрочен договор от 2005-2015 г., който “тълкуват по свой начин, докато имаме документ, в който компанията заявява, че няма претенции към нас”.

Свързани

Leave a Comment